Sağlık

Kış aylarında bağışıklık için tüketilmesi gereken 5 temel besin grubu

Her mevsim ve dönemde bağışıklığımızı yüksek tutmanın hastalıklara karşı direncimizi artırarak bizi koruyacağını söyleyen Dyt. Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dr. Barış Yüksel, “Diyetimizin 5 temel besin grubuna yer vermesini sağlamak bağışıklığa en büyük katkıyı sağlıyor” dedi.

Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği Dyt. Barış Yüksel, kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirecek besinlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dyt, bağışıklığımızı her mevsim ve dönemde yüksek tutmanın hastalıklara karşı direncimizi artırarak bizi koruyacağını söyledi. Barış Yüksel, “Bu nedenle beslenmemizde 5 temel besin grubuna yer vermemiz bağışıklığa en büyük katkıyı sağlıyor” dedi.

5 TEMEL BESİN GÖZLERE GERİ DÖNMEMELİ

Günlük menülerimizde 5 temel besin setinin bulunmasının çok değerli olduğuna değinen Dyt. Barış Yüksel gıda kümelerini şöyle sıraladı:

  • “Süt ve süt ürünleri,
  • Et, yumurta, bakliyat,
  • Ekmek ve tahıllar,
  • Sebzeler,
  • Meyveler.”

VİTAMİN VE MİNERAL ALIMI ÇOK ÖNEMLİ

Özellikle kış aylarında vitamin ve mineral alımının önemine vurgu yapan Dyt. Yüksel, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için çok değerli olduklarını belirterek, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri şöyle sıraladı:

A vitamini:

  • Hayvansal gıdalar: Süt, peynir, yumurta, tereyağı, ciğer, balık vb.
  • Bitkisel besinler: Greyfurt, portakal, havuç, kabak, ıspanak, brokoli vb.

B-kümesi vitaminleri:

  • tahıl işleri,
  • Süt ve süt ürünleri,
  • yeşil yapraklı sebzeler,
  • Et ve Balık.

C vitamini:

  • Turuncu
  • mandalina
  • Domates
  • Kiraz
  • Kızılcık
  • Rezene
  • Pancar
  • Ispanak
  • Marul
  • Brokoli

D vitamini:

D vitamininin ana kaynağı güneş ışığıdır. Bazı yağlı balıklar ve yumurtalar D vitamini içermesine rağmen güçlü kaynaklar değildir. Bu nedenle özellikle kış aylarında düşen D vitamini düzeylerini düzenli aralıklarla kontrol ettirerek destek almak gerekebilir.

E vitamini:

  • Meyveler, meyve yağları ve yağlı tohumlar,
  • Zeytin ve zeytinyağı,
  • Avokado ve avokado yağı,
  • Ceviz ve ceviz yağı,
  • Fındık ve fındık yağı,
  • Ayçiçek yağı vb.
  • Yeşillikler (Turp, roka, maydanoz, marul, tere vb.)

YOĞURT TÜKETİLEBİLİR

Bağışıklığı güçlendiren diğer besinlerden bahseden Dyt. Barış Yüksel, “Bağırsak florasını iyileştiren besinlerin öneminden bahsedebiliriz. Bunlar yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren besinlerdir. Bu yiyecekler diyete dahil edilmelidir. Yine antiinflamatuar özelliği olan, vücuttaki hasarlara karşı koruyucu etkisi olan zerdeçal ve zencefil gibi bazı baharatları da ekleyerek bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN

Su tüketiminin altını çizen Dyt. Yüksel, “Vücut ısısını dengede tutmak ve toksinleri atmak için bol sıvı alımı gerekiyor. Özellikle kış aylarında sıvı alımını azaltmaya dikkat etmeliyiz. Çünkü Her gün en az 2-2,5 litre su içinSıvı alımını karşılamak için ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, light çay gibi içecekleri tercih etmeliyiz.diye ilan etti.

HAREKET ETMEYİ UNUTMAYIN

Spor yapmanın değerini hatırlatan Dyt. Yüksel, “Fit bir vücut ve güçlü bir bağışıklık için Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda haftada en az 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmak gerekiyor. Bağışıklığı güçlendirmek için aldığınız takviyelere de dikkat etmekte fayda var. Bu nedenle doktorunuzun veya diyetisyeninizin tavsiyeleri doğrultusunda takviye kullanmayı ihmal etmeyin.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort